30 Kasım 2009 Pazartesi

KUZU TANDIR VE İÇ PİLAV




Bayrımın ilk günü abim ve yengemi ziyarete gittik. Yengemin yaptığı nefis yemeklerden ikisinin tarifini yazıyorum...

Nimet yengemin ellerine sağlık...

Bütün yemekler nefisti....
KUZU TANDIR

1 kuzu budu ( 2-3 büyük parçaya bölünecek)

Bir kahve fincanı zeytinyağı, tuz, karabiber ve salça karıştırılır, etler bu sosa bulanır. Teflon tencereye konulur, kapağı kapatılır, kısık ateşte kapağı hiç açılmadan kendi suyuyla yaklaşık 2 saat pişirilir. Suyu çekip sadece yağ kalınca etlerin öbür yüzü de çevrilip kızartılır, nar gibi kızarınca servis yapılır...


CİĞERLİ İÇ PİLAV

1 kase pirinç
yarım kg ciğer

Pirinç ıslatılıp bir kenarda yarım saat bekletilir.

Yarım kilo ciğer doğranır, yıkanır, süzülür, bir tencerede bir kaşık margarin, tuz ve bolca karabiberle (1 tatlı kaşığı) kavrulur.

Ayrı bir tencereye bir paket margarinin dörtte biri konur (60 gr , istenirse tereyağı ile de yapılabilir ) eritilir, 2 kaşık zeytinyağı eklenir, pirinçler süzülür, tencereye koyulup kavurulur, 1 kase pirince bir buçuk kase sıcak su eklenir, ciğer ilave edilir, tuz eklenir, karıştırılır, pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır, üzerine bir iki parça havlu kağıt koyulur, 10 dakika demlenmeye bırakılır. 10 dakika sonra servis yapılır......

27 Kasım 2009 Cuma

24 Kasım 2009 Salı

ÖĞRETMENLER GÜNÜ



OĞLUMUN ÖĞRETMENİ BİRSEN ÖĞRETMEN VE BÜTÜN ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN....



19 Kasım 2009 Perşembe

BAKLAVA YUFKASINDAN TATLI


Baklava yufkası market raflarında yerini aldığından beri çok severek kullandığım bir ürün haline geldi. Hem börek hem tatlı yapımında sıklıkla kullanıyorum. Pratik olmak ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız denemenizi öneririm. Artık baklava yapmak benim yarım saatimi bile almıyor. Deneyin, misafirlerinizi şaşırtın...

Ben bu gün iç malzemesi olarak antıp fıstığı ezmesi kullandım. Artık marketlerde rahatlıkla bulunabiliyor.

1 paket hazır baklava yufkası
5 paket antep fıstık ezmesi (1 paketi 40 gr.)
125 gr tereyağı
şerbeti için
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limon

İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. 3 bardak şeker ve 3 bardak suyu kaynatıp yoğunlaşınca yarım limon sıkıp soğuması için serin bir yere alıyoruz.


Baklava yufkalarından üçünü alıyoruz, aralarına fırça yardımıyla yağ serpiyoruz, uç kısmına boydan boya fıstık ezmesini yerleştiriyoruz (bir paketi uzunlamasına 3 parçaya böldüm). Rulo yapıp tepsiye diziyoruz. Tepsi dolunca oluşturduğumuz ruloları keskin bir bıçak yardımıyla istediğimiz ebatlarda bölüyoruz. Üzerine kalan tereyağını döküyoruz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızaran kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımızda soğuk şerbeti her tarafına kaşık yardımıyla döküyoruz.

Bu kadar kolay...


ELMALI KURABİYE


Elma ve tarçını bir arada çok severim, o yüzden bu kurabiyeyi de çok seviyorum. Denemek isterseniz işte tarifi....

hamur malzemesi
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

iç malzemesi
3 elma
3 kaşık tarçın
3 kaşık şeker
üzeri için
pudra şekeri

3 elmanın kabukları soyulup rendelenir, tencereye alınır, üzerine 3 kaşık şeker (şeker miktarını isteğe göre arttırabilirsiniz), 3 kaşık tarçın eklenir, suyunu salıp, hafifçe yumuşayana kadar 5 dakika karıştırılarak kavrulur. Soğutulur.

Yoğurt, sıvı yağ ve margarin karıştırılır, Üzerine un azar azar eklenir, kabartma tozu ve vanilya una eklenir. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklenir.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alınır, açılır, içine elmalı harçtan konur, kapatılır. Tamamlanınca önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.

Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine pudra şekeri elenir, afiyetle yenir....

Çok kolay değil mi, Çocuklarınız elma sevmiyorsa bir de bu şekilde yedirmeyi deneyin. Sonuç sizi şaşırtabilir....

13 Kasım 2009 Cuma

İZMİR KÖFTE VE PİRİNÇ PİLAVI




İzmir köfte bizim evde sevilen bir yemektir. Yapmışken resmini çekip yayınlamak istedim.

Malzemeler
yarım kg dana kıyma
1 pk köfte harcı
1 orta boy soğan
1 yumurta
maydonoz
4 adet patates
2 adet patlıcan
tuz, karabiber, salça
Kıymayı kaba aldım, üzerine köfte harcı döktüm, üzerine su ekledim, 1 soğan rendeledim, maydonoz ve yumurt ekledim yoğurdum. Biz köfte harcıyla yapılan köfteyi sevdiğimiz için ben bunu kullandım. Köfteyi bir kenarda beklemeye alıp patetesleri soyup doğradım, kızarttım. Ardından patlıcanları alacalı soyup dilimledim ve kızarttım. En son köfteleri kızartıp tencereye önce patatesleri sonra patlıcanı en son köfteleri ekledim. 2 kaşık salçayı yarım bardak suyla karıştırıp üzerine döktüm. Köftelerin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip tuzunu ve karabiberini attım. Orta ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirdim.

Pirinç pilavı
3 bardak pirinci yıkayıp üzerine sıcak su ekledim, yarım saat beklettim. Süzdüm, tencereye 3 kaşık tel şehriyeyi koydum. Rengi değişene kadar karıştırdım, üzerine pirinçleri ekleyip kavurdum. 1 bardağa 1.5 ölçü olmak üzere sıcak su ekledim. Tuzunu ekledim, orta ateşe koydum. Pişmesine yakın zamanda suyunu çektiğinde üzerine yarım bardak suyu soğuk olarak ekledim. Bu pirinç pilavının tane tane olmasını sağlıyor.

Yemekler pişince pirinci bir kare kase yardımıyla tabağa aldım, yanına köfteyi ekledim. Domatesin kabuğundan gül yaptım. Kızarttığım pateteslerden bir kısmını ayırmıştım onları da süslemede kullandım. Yeşil soğanın beyaz kısımlarını 5 cm boyunda kestim. Ucundan bıcakla uzunlamasına kestim su dolu bardakta biraz beklettim uçları palmiye gibi kıvrıldı. Çam ağacı şeklindeki kurabiye kalıbı yardımıyla mor lahananın yaprağından çam ağacı oluşturdum.
Sulu yemek sevmeyen, yemek seçen çocuklara rahatlıkla yedirebileceğiniz bir tarif , hepinize kolay gelsin.

11 Kasım 2009 Çarşamba

TIRTIL KURABİYE

Çocuklarınız bu kurabiyeye bayılacak, eğer bugüne kadar tırtıl kurabiye yapmadıysanız şimdi yapmanın tam zamanı... Nasıl yapıldığını bilmiyorum diyorsanız, işte tarifi :
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 pk. (250 gr) margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
5 su bardağı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya

- 2 yumurta ve 1 su bardağı şeker mikserle krema kıvamına gelene dek çırpılır. (Şekerin erimesi gerekiyor)
- oda sıcaklığında yumuşayan margarin, 1 çay bardağı sıvı yağ eklenir tekrar çırpılır.
- 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya ve 5 bardak un elenerek eklenir. (Unu azar azar ekleyip elimizle yoğuruyoruz) Yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
- Hamurdan azar azar alarak tırtıl kurabiye kalıbından tepsiye sıkılır.
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşene kadar pişirilir. (20-25 dk)

Ben kurabiye hamurunun bir kısmını ayırıp kurabiye kalıplarıyla şekil verip pişirdim. Daha sonra üzerine çok severek kullandığım bir ürün olan glazür cake icing sürdüm. Bu kaplama malzemesi yeni bir ürün. İki çeşidi var, ben bitter olanını tercih ediyorum. Kurabiyeler dışında pasta kaplama malzemesi olarak da kullanabilirsiniz.