30 Ocak 2010 Cumartesi

MİM


Blog arkadaşlarımdan sevgili Arzu ' kendiniz hakkında 7 ilginç şey' konusunda beni mimlemiş. Arzu'ya sevgilerimi ve teşekkürlerimi yolluyorum. İlginç mi bilmiyorum ama benimle ilgili birkaç şey şunlar...



1) Ailem benim herşeyimdir. Hiç bir şey onlardan önce gelmez...


2) Değer bilenin değerini bilirim...


3) Haset insanları sevmem, kendimden uzak tutarım...


4) Hiç bir özellikleri olmadığı halde sanki her şeyi bilirmiş gibi gezinen insanların haline çok gülerim...


5) İnternet kullanmayı severim. Araştırılacak, öğrenilecek bu kadar şey varken oyunla vakit kaybedenlere şaşırırım...


6) Yenilikleri takip ederim.


7) Bildiğim şeyleri çevremdekilerle paylaşmayı severim...




Benden bu kadar ...

Şimdi benim mim'lediklerim;

Mutfaktan sesler'den Gülsüm,

En güzel tatlar'dan Arzu ve Sibel,
.

29 Ocak 2010 Cuma

PRATİK FİKİRLER


Bu gün Rachael Ray'in yemek programını izlerken gördüm, paylaşmak istedim. Bir kaç pratik fikir paylaştı. Bence en güzeli bu. Mutfakta yemek yaparken, yemek kitaplarımızdan faydalanmak isteriz, kitabı nereye koyacağımızı şaşırırız. Çok güzel bir fikir bulmuşlar, bildiğimiz etek askısı bu iş için biçilmiş kaftanmış. Hemen denedim, askının asılacak kısmını da dolap kapağıma taktım. Siz istediğiniz yere asabilirsiniz, bence süper bir fikir.

VİŞNELİ, ÇİKOLATALI PANKEK












Bu pankek tarifini joyfulabode sitesinde gördüğümden beri denemek istiyordum, nihayet yaptım, denemeniz kesinlikle önerilir...


Malzemeler
3 bardak un

6 çorba kaşığı toz şeker

1/4 çay kaşığı tuz,

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 bardak süt

1/3 bardak sıvı yağ

3 yumurta


Derin bir çırpma kabına 1 bardak süt, 1/3 bardak sıvı yağ, 3 yumurta ekleyip karıştırıyoruz. Ayrı bir yerde kuru malzemeleri ( 3 bardak un, 6 çorba kaşığı şeker, 1/4 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu) karıştırıyoruz, sıvı malzemelere ekliyoruz. Küçük daireler halinde tavaya döküp kaşığın tersiyle hafifçe yayıyoruz, piştiği zaman öbür tarafını çevirip kızarana kadar pişiriyoruz. Orjinal tarifinde tavaya döktükten sonra üzerine damla çikolata serpmişlerdi, ben de denedim ama umduğum kadar güzel olmadı, ben de damla çikolataları içine karıştırdım, bir kısmını da vişneli yaptım. Piştikten sonra üzerine vişneli sos (dondurulmuş vişnelerin üzerine 3 kaşık toz şeker ekleyip ocakta şeker eriyene kadar ısıttım) döktüm.

23 Ocak 2010 Cumartesi

PORTAKALLI AYVALI KEREVİZ

Ayten abla portakallı ayvalı kereviz yapmış, hemen yayınlamak istedim. Mmmmmm, ellerine sağlık Ayten ablacığım...

Malzemeler

3 adet orta boy kereviz
3 adet orta boy ayva
3 havuç
3 orta boy soğan
zeytinyağı
tuz
şeker


Kerevizler soyulur, kararmaması için limonla ovulur.
Ayva soyulur, limonla ovulur.
Kerevizlerin ve ayvaların ortası oyulur, içine havuç yerleştirilir.
Halka halka kesilir, kesilen halkalar da limonla ovulur.
Tencere ocağa koyulur, 2 orta boy soğan küçük küçük doğranır, 2 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirilir.
Tencereye halka halka doğranmış ayvalar ve kerevizler eklenir, 1 su bardağı sıcak su, 1 su bardağı portakal suyu eklenir, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir, pişirilir, pişmesine yakın kereviz yaprakları küçük küçük doğranıp eklenir, 1 taşım kaynatılır, ocaktan alınır, piştikten sonra 2-3 kaşık zeytinyağı ilave edilir, soğutulur, servis yapılır.

EKŞİLİ KÖFTE


İstanbul'da bir kaç gündür uyarısını yaptıkları soğuk hava karla birlikte nihayet geldi. Şu anda lapa lapa kar yağıyor, böyle devam ederse tutacak gibi görünüyor, Tam soğuk günlere göre bir yemek tarifi veriyorum bugün, hem kolay hem besleyici...

Malzemeler
300 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
2 orta boy patates
tuz , karabiber, salça
tane sumak

Pirinci yıkayıp süzelim, yarısını ayırıp kıymaya ekleyelim. Tuz, karabiber, pulbiber, ekleyip yoğuralım. Misket büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayalım. Tencereyi ateşe koyup içine 2-3 kaşık sıvıyağ koyalım, (soğan eklemek isteyenler bu aşamada doğranmış soğanı kavurup sonraki aşamaya geçebilir, ben eklemedim) hazırladığımız köfteleri tencereye koyup kaşık değdirmeden tencereyi sallayarak renk alana kadar kavuralım (eğer kaşık değdirirsek şekilleri bozulabilir) daha sonra üzerine doğradığımız patetesi, salçayı ekleyip karıştıralım, üzerine 1 litre su ekleyelim, kalan pirinci ve yeterli miktarda tuzu ekleyip ateşe oturtalım, kıvamına göre su ekleyebiliriz. çok yoğun olmaması gerekiyor. Bir avuç tane sumağı bir kaseye koyup, üzerine sıcak su ekleyelim, biraz dinlendirelim (sumak ekşisini bu şekilde salıyor) . Yemeğimiz biraz fokurdadıktan sonra sumağı süzüp ekleyelim, pişirelim... Afiyet olsun...

SERGİ



TESBİH İLE TEŞBİH REHA YALNIZCIK RESİM SERGİSİ

Yer: Tatbiki Sanat Galerisi

Bahariye caddesi No.3 Kat 1 Kadıköy

Tel: 216 3389837

Görmek isteyenler acele etsin, sergi 30 Ocak 2010 tarihinde sona eriyor, sanat galerisinin yerini bulmak çok kolay. Altıyol'dan Bahariye caddesi'ne çıkarken sol tarafta, çok kolay ulaşılabilecek bir yerde.

Reha Yalnızcık'ın resimlerini ilk olarak bir galerinin vitrininde görüp çok sevmiştim. Özgün stili görenleri resimlerine hayran bırakıyor. "Grafik eğitimi gördüğünü ve bunu resimlerine yansıttığını, alışılagelmiş resmin dışında, farklı bir çizgisi olmasını istediğini, bu nedenle de resimlerine grafik tatlar kattığını" belirtmiş Reha Yalnızcık Radikal gazetesinden Buket Öktülmüş ile yaptığı ropörtajda. Oldukça farklı bir tekniği olan ressam, sıvı akriliği hava fırçası ile püskürtüyor.

Doğaya verdiği önemi resimlerine yansıtan, farklı tekniği ile bakış açımızı genişleten, özgün ürünler sunan ressamımızın resimlerini mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyorum ( İstanbul dışında olanlar hiç olmazsa internetten resimlerini görebilirler) ...

18 Ocak 2010 Pazartesi

HAVUÇLU KEK

Tarifimi 52. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ http://lezzettreni.blogspot.com/ adresine gönderiyor, arkadaşımıza etkinliğinde kolaylıklar diliyorum.

Havuçlu keki çok severim, hepimizin bir havuçlu kek tarifi vardır, işte benim havuçlu kekim :

Malzemeler
3 yumurta
1.5 bardak toz şeker
3/4 bardak sıvı yağ
2.5 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1.5 tatlı kaşığı tarçın
2 orta boy rendelenmiş havuç
yarım su bardağı kıyılmış ceviz

Üzeri için

Dr. Oetker pasta kaplama glazürü (glazür cake icing)


Yumurtaları ve toz şekeri çırpıyoruz, üzerine sıvı yağ ekliyoruz. Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp hamura ekliyoruz. Rendelenmiş havuçları ekliyoruz, en son ceviz ekleyip yağlanmış kek kalıbımıza döküyoruz, 170 derece fırında pişiriyoruz (kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol ediyoruz). Soğuyunca üzerine; poşetinde erittiğimiz glazürü döküyoruz, soğuduktan sonra servis yapıyoruz, afiyet olsun...

17 Ocak 2010 Pazar

LAVAŞ'TAN LAHMACUN




Pratik tarifleri çok seviyorum. Küçük çocukları olanlar bilir, her yemeği yediremezsiniz, arada atıştırmalık yiyecekler bulundurmanız gerekir. İşte çocuklarınıza rahatlıkla yedirebileceğiniz bir yiyecek: lavaş. Çocuğa kuru kuru lavaş mı yedireceğiz dediğinizi duyar gibiyim, tabii ki hayır. Lavaş aldığınızda seçeneğiniz sınırsız, ben bir keresinde haşlanmış yumurtayı o şekilde yemek istemeyen büyük oğluma lavaşın arasına rendelenmiş havuç, göbek salata, mayonez, peynir, zeytin ve yumurtayı sarıp yedirmiştim, çok da hoşuna gitti. Ayrıca içinde hem vitamin hem protein hem de karbonhidrat olduğu için bu şekilde dengeli bir öğün olmuştu.


Çocuğumu okuldan almaya gittiğimde bazı annelerin konuşmasına kulak misafiri oluyorum, çocuk öğlen eve döndüğünde 2 tost yiyip akşam yemeğine kadar birşey yemiyormuş. Unutmayalım çocuklarımız büyüme çağında, bu yaşlar beslenmeleri ve beyin gelişimleri için çok önemli. Lavaş yedirmenin sağlıklı olmadığını düşünenler olabilir ama bir düşünün lütfen yedirmek istediğiniz köfte, tavuk, yumurta, peynir, sebzeyi arasına koyup, üzerine çocuğunuzun sevdiği tatlandırıcıları az miktarda ekleyerek en azından çocuğunuzun o öğünü beslenerek geçirmesini sağlayabilirsiniz. Mayonez ve ketçap zararlı çocuklarımıza yedirmiyoruz diyenleri duyar gibiyim, siz yedirmiyorsunuz ama kantinlerde bu tür yiyecekler çocuklar tarafından çokça tüketiliyor, hadi hanımlar biraz esneklik kantinlerde yediklerine göre evdeki yiyeceklerini de biraz damaklarına göre tatlandırabilirsiniz (bunu kendi deneyimlerime dayanarak söylüyorum, büyük çocuğuma ortaokula kadar kantinden bir yiyecek aldırmamış bir anneyim, ama orta okula başladıktan sonra ne yazık ki engel olamıyorsunuz).


Market raflarında lavaş bulmak artık çok kolay. 6'lı ve 12'li olarak satılıyor.


Ben ilk olarak lavaştan pizza yapmıştım, ama kısmet lavaştan yaptığım lahmacunu yayınlamaktaymış, artık pizzayı da başka bir sefer yayınlarım....

Gelelim tarife

Arzu ettiğimiz miktarda kıymayı (ben 250 gr kullandım) biraz rendelenmiş soğan, yazdan hazırladığım domates ve biber sosu, maydonoz, pul biber, karabiber, 1-2 kaşık sıvı yağ, tuz ile hazırlayıp lavaşın üzerine yayıyoruz, fırınımızın ızgara düğmesine basıp üstten ısınmasını sağlıyoruz (170 derece) , tepsiye koyduğumuz lavaşı fırında pişiriyoruz, aman mutfaktan ayrılmayın 3-4 dakikada pişiyor, kenarların yanmamasına dikkat ederek kızarana kadar bekletip fırından alıyoruz. (Ben üstten ısıtma yaparak pişirdim, isterseniz fırın düğmesini açıp normal ısıda pişirebilirsiniz). Yanına bir bardak ayran, arasına biraz salata ve turşu, çok güzel bir atıştırmalık oluyor, tavsiye ederim...

16 Ocak 2010 Cumartesi

KOLAY KEDİ DİLİ PASTASI







İlk defa kedi dili pasta yapıyorum, hakikaten ne kadar kolaymış, 5 dakikada hazırladım. Biraz dolapta beklettikten sonra afiyetle yenilebilir, bundan sonra elimin altında kesinlikle 1 paket kedi dili bisküvisi bulunduracağım. Acil durumlar için bire bir.

Malzemeler
1 paket kedi dili bisküvisi

1 paket crem ole kakao-fındık aromalı

1 paket krem şanti

Arzuya göre ara kata koyulacak meyve (muz, çilek, v.s)

Yapılışı

Krem şantiyi bir bardak süt veya 1 bardak meyve suyu ile hazırlayalım (ben portakal suyu ile hazırladım).

Krem ole'yi 2.5 bardak süt ile çırpıp hazırlayalım.


Pastayı hazırlayacağımız kabı su ile ıslatalım (ben pyreks kullandım), 1 bardak granül kahve hazırlayalım, kedi dili bisküvilerini kahveye batırıp kabımıza dizelim bir kat döşedikten sonra üzerine krem ole yayalım. Üzerine arzu ettiğimiz meyveyi yerleştirelim (meyve koymasanız da olur), tekrar kedi dili bisküvisilerini ıslatıp 2. katı hazırlayalım. Üzerine krem ole yayalım. En üste krem şanti yayıp, üzerine şablon yardımıyla kakao serpip dolapta dinlendirelim. Anlatması uzun sürdü ama inanın yapmak çok kolay. Üstelik değişikliğe çok açık bir tarif. Ben kedi dili ile limonlu kremalı pastayı şimdiden listeye aldım. İstediğiniz çeşit kremayla yapabileceğiniz alternatifi bol bir tarif . Mutlaka denemelisiniz....



YENİLİK


Soda ve kahve sevenler için yeni bir ürün var.


Sarıkız maden suları Türkiye'de ilk defa kahve aromalı mineralli gazlı içecek üretmiş, denedim tadı granül kahve tadına benziyor, ilgilenenlere duyurulur...

YENİLİK


Limon aromasını keklerde ve kurabiyelerde çok severim, pasta malzemeleri satan yerlerde değişik aromalar satılıyor. Artık Dr.Oetker ile daha uygun fiyatlara ve kolayca bu aromalara ulaşabilirsiniz, ben limon aroması aldım, diğer çeşitleri ; Acı badem aroması, vanilya aroması ve rom aroması...Ben Carrefour'dan aldım, ama eminim diğer büyük alışveriş merkezlerinde de vardır...

14 Ocak 2010 Perşembe

MEVSİM SALATASI, PİLAV VE TAVUK

Malzemeler
1 adet tavuk göğüs
4 adet but

Pirinç pilavı
1 ölçü pirinç
1.5 ölçü kaynar su
4 kaşık tel şehriye

Salata için
1 adet kıvırcık
1 adet kırmızı turp
yarım mor lahana
1 adet havuç

Tavuk göğüs eti ve butları haşlanır.

Pilav pişirilir.





Salata malzemeleri yıkanır, kıvırcıklar doğranıp tabağa dizilir, üzerine rendelenmiş turp, onun üzerine rendelenmiş havuç koyulur, kenarlara mor lahana koyulur, havuçların üzerine kek kalıbına pirinç pilavı hafifçe bastırarak koyulur ve havuçların üzerine ters çevrilip kalıptan çıkarılır, ortasındaki boşluğa didiklenmiş göğüs eti koyulur, üzerine mayonez sıkılır, onun üzerine pul biber ve zerdeçal serpilir, servis yapılır, afiyet olsun...




Kıvırcık yaprakları yıkanıp tabağa dizilir, pirinç pilavı kek kalıbına koyulup hafifçe bastırılır, kıvırcık yapraklarının üzerine çevrilip kek kalıbından çıkarılır, ortasına tavuk butları yerleştirilir, servis yapılır, afiyet olsun...


ÇİLEKLİ TARTÖLET



Bu tarifimi YILBAŞI PASTA VE KURABİYELERİ ETKİNLİĞİNİ düzenleyen arkadaşımız Özlem'e gönderiyor, bol katılımlı bir etkinlik diliyorum...

Tarife gelince ;

TART HAMURU İÇİN (Sana temel yemek kitabından)

125 gr (1 su bardağından biraz fazla) elenmiş un,
1 tutam tuz
150 g margarin yada tereyağı
1 yumurta
60 g. (4 çorba kaşığı) toz şeker
SÜSLEMEK İÇİN
Çilek, kivi, muz.

PASTACI KREMASI İÇİN

500 ml süt
6 yumurta sarısı (ben 2 tane kullandım)
100 gr toz şeker (daha şekerli seviyorsanız arttırabilirsiniz)
60 gr mısır nişastası (yarım su bardağı)
1 paket vanilya


Pastacı kremasının yapılışı:

Süt kaynama noktasına getirilir, yumurta sarıları, şeker ve mısır nişastası iyice çırpılır, sıcak sütten yarım kepçe alınır, yavaşça karışıma ilave edilir, süt ocağa koyulur, yumurtalı karışım yavaşça içine akıtılır sürekli karıştırılarak pişirilir. Soğutulur.


Un ve tuz birlikte elenip, ortası havuz biçiminde açılır, margarin küçük parçalar halinde doğranıp, unun ortasına koyulur. Un yağa yedirilerek kumlu bir doku elde edinceye kadar yoğurulur, bu arada ortası açılıp yumurta ve şeker ilave edilir.


Hamur çok yumuşatmadan yoğurulur.


Buzdolabında 10 dakika dinlendirilen hamur çıkarılıp, tart kalıplarına yarım santim kalınlığında yerleştirilir. Tart kalıplarındaki hamurların ortası çatalla birkaç yerinden delinir, 200 derece, önceden ısıtılmış fırında üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirilir.

(Krema için ben Ruki'nin pastacı kreması tarifini kullandım.)

Soğutulan tartların üzerine krema sürülüp çilek, kivi ve muzla süslenir, dolapta soğuttuktan sonra servise hazır hale gelir...






10 Ocak 2010 Pazar

SUNSHİNE ÖDÜLÜ


Sevgili Arzu ve Sibel , Sevgili Gülsüm beni ödüle layık görmüşler, bu benim ilk ödülüm, o yüzden çok anlamlı, arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum...



Ben de bu ödülümü blog sahibi olan olmayan bütün blog takipçilerime gönderiyorum...Güneşli günler hep sizinle olsun....

3 Ocak 2010 Pazar

MODA


Bu gün Optimum Alışveriş Merkezinde alış veriş yaparken Steve Madden mağazasının önünden geçerken vitrine gözüm takıldı, hayatımda gördüğüm en zarif ayakkabılar karşımda duruyordu, kenarına bant şeklinde taşlar geçirilmiş ayakkabı, bot ve çizme üçlüsüne bayıldım. Mağazada % 50 indirim etiketi vardı. Web sitesine baktım o ayakkabıyı göremedim ama bütün modelleri birbirinden güzel, merak ederseniz adresi burada . Yukarıdaki modelin adı Tristano.

2 Ocak 2010 Cumartesi

CEVİZLİ BROWNİ




3 adet yumurta

1.5 su bardağı toz şeker

3 çorba kaşığı kakao

3 çorba kaşığı margarin (veya tereyağı)

1 paket bitter çikolata (60 gr)

1 çay bardağı ceviz

1 su bardağı un

1 çay kaşığı kabartma tozu
3 yumurta çırpılır, şeker eklenir tekrar çırpılır, kakao eklenir, oda sıcaklığındaki margarin eklenir , un ve kabartma tozu eklenir çırpılır, çikolata benmari usulü (ya da mikrodalga fırında ) eritilir eklenir, dövülmüş ceviz eklenir çırpılır, 190 derece fırında 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun...


Bu güne kadar bir çok browni tarifi denedim, en çok sevdiğim tarif bu oldu...

TUZLU KEK




3 yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

1 kase peynir (istediğiniz cins, ben beyaz peynir kullandım)

yarım demet dereotu

yarım demet maydonoz

kekik, karabiber, pul biber

6 çorba kaşığı un

1 paket kabartma tozu


Yumurta çırpılır, sıvı yağ eklenir, yoğurt eklenir çırpılır, kıyılmış maydonoz ve dereotu eklenir, peynir çatalla ezilip eklenir, baharatlar eklenir, un ve kabartma tozu eklenir, yağlanmış tepsiye dökülür, üzerine susam ve çörekotu serpilir 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine bir havlu kağıt örtülerek dinlendirilir, yumuşacık bir kek oluyor, denemenizi tavsiye ederim...

1 Ocak 2010 Cuma

PEMBE İNCİ KOLYE

İnci ve kristal karışımı kolye.

MAVİ BEYAZ İNCİ KOLYE


Burgu boru aparat ve cam inci boncuklarla yaptığım kolye.