14 Aralık 2009 Pazartesi

RENKLİ KURABİYELER




Koca İstanbul'da hiçbir yerde yumurta akı tozu bulamadım...Kadıköy'de pasta malzemeleri satan birkaç yere, çarşı içindeki aktarlara, Migros'a her yere sordum, yok... Geçen hafta Eminönü'ne gittim, Nüans'a pasta malzemesi satan birkaç yere daha sordum yine bulamadım. İnternetten araştırdım, yumurta tozu üreten birçok yer var ama küçük miktarlarda satmıyorlar, neden yumurta akı tozu aradığımı merak ediyorsanız söyleyeyim: royal icing yapmak için. Royal icing yapmak için yumurta akı gerekiyor, ben çiğ yumurta kullanmak istemediğim için (çiğ yumurtada salmonella mikrobu tehlikesi vardır, hamilelerin kullanması bu nedenle sakıncalı), yumurta akı tozu ile royal icing yapmak istedim. Yumurta toz haline getirilirken pastörize edildiği için mikrop tehlikesi ortadan kalkıyor. Aklıma koydum bir kere o renkli renkli kurabiyelerden ben de yapacağım, demokrasilerde çare tükenmez diye bir laf vardır ya ben de düşündüm en sonunda beze tozu ile yapmaya karar verdim (beze şeker ve yumurta akından yapılır ).




İlk olarak tırtıl kurabiye tarifinde verdiğim kurabiye hamurunu yapıp kurabiyeleri şekilli kalıplarla kesip pişirdim. Ardından bezeleri toz haline getirip, eledim. 1 bardak ince çekilmiş pudar şekerine 2-3 kaşık beze tozu ekledim, kaynatıp bir kenarda beklettiğim sıcak sudan birkaç kaşık ekleyip mikserle 5-6 dakika krema kıvamına gelene kadar çırptım, kıvamını sıvı olursa pudra şekeri, katı olursa sıcak su ekleyerek ayarlamak gerekiyor (çok çabuk kuruyan bir glazür olduğu için kabın üzeri nemli bir havlu kağıt ya da bezle örtülmeli) . Hazır olunca gıda boyalarından karıştırarak istediğim renkleri elde ettim (Ben üç renk gıda boyası almıştım. Sarı, mavi, kırmızı. Sarı ve maviyi karıştırarak yeşil elde ettim). Sıkma torbasına koyarak kurabiyelerimi süsledim. Tam olarak royal icing elde edememiş olsam da sonuç beni bir hayli memnun etti, en azından çiğ yumurta kullanmamış oldum. Süsleme işi biraz vakit alıyor, ama çok da zevkli, bakalım beğenecek misiniz ?....


11 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben bu kurabiyeleri yedim!!!!
Yanlızca görüntüsü değil, tadı da nefis.
Çok teşekkür ederim.
Ellerine sağlık.
Füsun

casminella dedi ki...

Füsun hocam, çok teşekkür ederim, afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

yıne döktürmüşsün bunlar ne boyle hepsı canlı canlı soyleyecek bır sey bulamıyorum benım becerıklı hamarat arkadasım ellerıne yuregıne saglık .sen yaparsan mukemmelını yaparsın bılırım senı.cok opuyorum .boncuk.

casminella dedi ki...

çok teşekkür ederim canım arkadaşım, güzel sözlerin için teşekkürler, dostluğun için de...

Adsız dedi ki...

Casminella teyze ben Hazar süperrr herşey eline sağlık.

casminella dedi ki...

Teşekkürler Hazar, çok renkli olmuşlar değil mi?...

Unknown dedi ki...

ben de ıstıoorum yılbasında :)
süper gorunuo ellerine saglık.

Unknown dedi ki...

bu arada blogumda yenı temamla ilgili güzell düşüncelerin için saol.edicimin ellerine saglık!

casminella dedi ki...

Teşekkürler Özge Sipahioğlu, keşke fırsat bulabilseydim de blog buluşmasına katılabilseydim, neyse şimdiden size iyi eğlenceler dilerim...

PASTASEHRİ dedi ki...

Merhabalar; kurabiyeler sonrası düşüncemi yazmamı istemişsiniz. tam olarak fotoğrfalardan kıvamını çıkaramadığım için söylediğim şeyler havada kalabilir. Beze yumurta akı ve şekerden oluşuyor ancak yapılış yöntemleri çok farklı olduğu için bezede yumurta akı çırpılıp tartar yada tuz ile stabilleştirilip az bir pudra şekeri ilavesi ile gerçekleştiriliyor. ve çok az yumurta akından birçok beze elde ediliyor. Yani oran olarak bakarsak yaptığınız kremada yumurta akı çok az miktarda muhtemelen dolayısıyla royal icing değilde sugar icing elde etmişsiniz bence. sugar icing de yine kurabiye ve pasta süslemede kullanılan bir metottur. Direk pudra şekeri-su-gıda boyasını karıştırıp deneyin. birde kıvamını biraz daha katı tutarsanız süslemeleri çok daha düzgün ve kolay yapabilirsniz
sevgilerimle
funda

casminella dedi ki...

Teşekkürler funda hanım, ben de royal icing gibi olmadığını tahmin ettim ama bu sugar icing de hiç fena değil bence (çiğ yumurta akı yemek ve yedirmek istemediğim için) bu yöntemi sık kullanmayı düşünüyorum. Bilgiler için teşekkürler...