3 Aralık 2009 Perşembe

ÇİKOLATA


Uzun zamandır evde çikolata yapmayı istiyordum, nihayet bu bayram yaptım, yiyenler çok beğendi. Kalıptan çıkarmada biraz sorun yaşadım ama gelecek sefere daha iyi bir kalıp kullanarak bu problemi çözebileceğimi tahmin ediyorum. Nasıl mı yaptım, tarifi yazıyorum....


Evde çikolata yapmak için gerekli olan temel malzeme kuvertür. Ben Tahtakale Mabel'den 1 kg'lık bitter kuvertür aldım (Sütlü kuvertür de var, ama ben bitteri tercih ettim).


150-200 gr. bitter kuvertürü benmari usulü, arasıra karıştırarak erittim. Pürüzsüz bir hale gelince fırça yardımıyla kalıba sürdüm (kalın bir katman oluşması gerekiyor) bir kenara alıp 2 saat iyice katılaşmasını bekledim (vaktiniz varsa daha fazla bekletebilirsiniz), bu arada ganaş için 200 ml. kutularda satılan kremanın yarısını çelik bir sos tenceresine koyup kaynama noktasına gelene kadar ateşin üzerinde tuttum, kaynatmadan ateşten alıp içine 100 gr. bitter kuvertür ekledim, karıştırıp kuvertürün erimesini sağladım (oda sıcaklığında kendi kendine soğuyunca biraz katılaşıyor). Soğuduğu zaman kalıptaki çikolataların üzerine birer çay kaşığı ganaş koyup ortalarına birer fındık yerleştirdim (çok fazla doldurmamamız gerekiyor) üzerine küçük bir kaşık yardımıyla tekrar erimiş kuvertürden sürdüm, kalıbı birkaç defa hafifçe tezgaha vurup hava kabarcıklarının çıkmasını sağladım. Daha sonra katılaşması için serin bir ortamda (buzdolabında bekletmeyin, çikolata terleme yapabilir) bir gece beklettim. (kalıptan ne kadar geç çıkarırsanız o kadar kolay çıkıyor). Kalıptan çıkardıktan sonra kutuya yerleştirdim. (çıkarırken birkaç tanesi inatçılık yapıp kalıptan ayrılmak istemedi, eh olacak artık o kadar deyip, hiç moralimi bozmadan mideye indirdim, insanın kendi eliyle yaptığı çikolata da ne lezzetli oluyormuş meğer).


Çikolata konusunda uzman olan kişiler çikolatanın asla dolaba konmaması gerektiğini söylüyor. Çikolata nemden çok etkilenen bir madde. Kuvertürü eritirken ya da yapım aşamalarında bir su damlasının bile çikolataya temas etmemesi çok önemli, yoksa emeğiniz boşa gidebilir. Kullanacağınız çikolata kalıbının da kuru olmasına çok dikkat etmeniz gerekiyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

canım arkadasım keske bayramda zıyaretıne gelseydım de bu guzel cıkolatadan mahrum kalmasaydım!!!1ellerıne saglık dıyorumboncuk

casminella dedi ki...

Ben sana özel olarak yapar getiririm, sen üzülme canım arkadaşım...