13 Kasım 2009 Cuma

İZMİR KÖFTE VE PİRİNÇ PİLAVI




İzmir köfte bizim evde sevilen bir yemektir. Yapmışken resmini çekip yayınlamak istedim.

Malzemeler
yarım kg dana kıyma
1 pk köfte harcı
1 orta boy soğan
1 yumurta
maydonoz
4 adet patates
2 adet patlıcan
tuz, karabiber, salça
Kıymayı kaba aldım, üzerine köfte harcı döktüm, üzerine su ekledim, 1 soğan rendeledim, maydonoz ve yumurt ekledim yoğurdum. Biz köfte harcıyla yapılan köfteyi sevdiğimiz için ben bunu kullandım. Köfteyi bir kenarda beklemeye alıp patetesleri soyup doğradım, kızarttım. Ardından patlıcanları alacalı soyup dilimledim ve kızarttım. En son köfteleri kızartıp tencereye önce patatesleri sonra patlıcanı en son köfteleri ekledim. 2 kaşık salçayı yarım bardak suyla karıştırıp üzerine döktüm. Köftelerin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip tuzunu ve karabiberini attım. Orta ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirdim.

Pirinç pilavı
3 bardak pirinci yıkayıp üzerine sıcak su ekledim, yarım saat beklettim. Süzdüm, tencereye 3 kaşık tel şehriyeyi koydum. Rengi değişene kadar karıştırdım, üzerine pirinçleri ekleyip kavurdum. 1 bardağa 1.5 ölçü olmak üzere sıcak su ekledim. Tuzunu ekledim, orta ateşe koydum. Pişmesine yakın zamanda suyunu çektiğinde üzerine yarım bardak suyu soğuk olarak ekledim. Bu pirinç pilavının tane tane olmasını sağlıyor.

Yemekler pişince pirinci bir kare kase yardımıyla tabağa aldım, yanına köfteyi ekledim. Domatesin kabuğundan gül yaptım. Kızarttığım pateteslerden bir kısmını ayırmıştım onları da süslemede kullandım. Yeşil soğanın beyaz kısımlarını 5 cm boyunda kestim. Ucundan bıcakla uzunlamasına kestim su dolu bardakta biraz beklettim uçları palmiye gibi kıvrıldı. Çam ağacı şeklindeki kurabiye kalıbı yardımıyla mor lahananın yaprağından çam ağacı oluşturdum.
Sulu yemek sevmeyen, yemek seçen çocuklara rahatlıkla yedirebileceğiniz bir tarif , hepinize kolay gelsin.

2 yorum:

Disalce dedi ki...

ellerine sağlık..çok güzel ve sevilen bir menü olmuş...

nefis görünüyor..:)

casminella dedi ki...

teşekkürler disal...