12 Şubat 2010 Cuma

PİRİNÇ UNLU MUFFİN


Çölyak hastalığı bir ince bağırsak allerjisidir. Bu allerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten isimli proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesidir. Çölyak kişinin yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Eğer sizde bir çölyak hastası veya hasta yakınıysanız Çölyakla yaşam derneğine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu siteden de ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Ben veya yakınlarım çölyak hastası değiliz. Ama toplum olarak bu konuda duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ülkemizde her 100 kişiden birinde görülüyor. Başka hastalıklarla karıştırıldığı için teşhisi zor bir hastalık. Geçenlerde aklıma bu konu takıldı. Acaba gluten içermeyen bir kek yapabilir miyim diye düşündüm. Biraz uğraştıktan sonra aşağıda tarifini vereceğim keki yaptım. Artık büyük marketlerde glutensiz unlar bulunabiliyor, ama yine de çok yaygın değil maalesef. Ben un olarak pirinç unu kullandım. Pirinç unu en ücra köşelerde bile bulunabilecek bir ürün. Kenton markası bu konularda duyarlı davranan bir marka. Gluten içermeyen ürünleri ayrı ortamda üretiyorlarmış. Benim elimdeki kabartma tozunun içinde gluten olup olmadığını bilmediğim için kabartıcı olarak meyveli gazoz kullandım.

Malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı meyveli gazoz
1.5 su bardağı pirinç unu
1 tatlı kaşığı kakao

Yumurta ve şeker çırpılır, içine yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı meyveli gazoz eklenir, üzerine 1.5 bardak pirinç unu ilave edilir (kıvamına göre 1-2 kaşık pirinç unu ilave edilebilir). İki kaşık hamur ayırılıp küçük kek kalıplarına bölüştürülür, ayırılan hamura 1 kaşık kakao eklenir, karıştırılır, kalıplardaki hamurun üzerine paylaştırılır, arzuya göre damla çikolata serpilir, 170 derece fırında pişirilir. Bu ölçülerden 6 adet muffin çıktı. Keklerin fazla gözenekli olmayan, kumlu bir yapısı var.

8 yorum:

BAL TATLISI dedi ki...

bu hastalığı daha önce hiç duymamıştım.çok enteresan doğrusu paylaşımın için tşekkürler.
muffinler harika

Federica Simoni dedi ki...

davvero golosi questi muffin!! complimenti!

mamila dedi ki...

Çölyak hastalığını tv den biliyorum.Duyarlılığınız övgüye değer,çabanız da.Size rastladığıma sevindim.Sevgiler.

hdidem95 dedi ki...

ne güzel olmuş muffinler ellerine sağlık canım sevgiler

Luciana dedi ki...

Ciao complimenti per il blog e per questi muffins sono davvero molto golosi..ottimi sia a colazione che a merenda...un bacio Luciana

Bengü dedi ki...

Casminella'cığım, çölyak konusundaki duyarlılığın ve tarifin çok güzel. Pirinç unlu kek yapmamıştım. Deneyeceğim mutlaka. Sevgiyle kal

casminella dedi ki...

Bengücüğüm, çok teşekkür ederim. Eğer bir çölyak hastasına bile bu tarifim ulaşırsa ne mutlu bana, sevgiler...

casminella dedi ki...

Yemek yapalım, teşekkür ederim, sevgiler...

Federica teşekkür ederim, sevgiler...

Mamila ben de size rastladığıma sevindim, sevgiler...

Hdidem, çok teşekkür ederim, sevgiler...

Luciana blogumla ilgili yorumun için çok teşekkürler, sevgiler...